Mode-industrie
Betoog
Heeft de mode-industrie en dus de bijhorende kledingindustrie impact op het milieu?
Mode, of te wel de stijl of stijlen die door de meerderheid van de bevolking op een bepaald moment wordt of worden gedragen, met daaruit voorkomend de kledingindustrie, een industrie die continue bezig is met het produceren en promoten van nieuw ontworpen kleding die wij uiteindelijk allemaal gaan dragen.
De mode-industrie drijft op constante vernieuwing. Meerdere nieuwe collecties en meerdere nieuwe ontwerpen per jaar, het is een run tegen de klok om de concurrentie voor te zijn en alle trends direct te volgen.
De grondstoffen die in de kledingindustrie worden gebruikt zijn velerlei:
- Natuurlijke grondstoffen zoals katoen, wol, zijde, linnen, hout, bamboe en hennep.
- Natuurlijke verf grondstoffen zoals meekrap, wouw, noot, of galappel.
- Synthetische grondstoffen voortkomend uit aardolie die door speciale productietechnieken en chemicaliën tot stoffen wordt geweven.
Voorbeelden van deze stoffen zijn: polyester, nylon, acryl, elastaan en fleece.
- Synthetische verf grondstoffen zoals, koolteer (bevat giftige stoffen, phenol, cresol en benzeen) en metaalzouten. Ook bekend onder namen als FD, FDC of FD&C colour.
De kledingindustrie gebruikt een veelvoud aan synthetische grondstoffen en heeft voor de productie van kleding enorme hoeveelheden aan energie nodig, meeste fossiel, en daarom is het aandeel van de kledingindustrie in de vervuiling van onze planeet enorm groot.
De kledingindustrie is onder andere verantwoordelijk voor meer dan 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot.

Ook is het excessieve gebruik van zoet water een groot probleem in deze industrie. Je gelooft het niet maar voor de productie van één T-shirt is 2700 liter water nodig.
Het verven van synthetische stoffen vereist grote hoeveelheden aan chemicaliën, resulterend in een enorme vervuiling van de beekjes en natuur rondom de kledingverf fabrieken.
De meeste vervuiling is toe te schrijven aan de zogenaamde fast fashion.

Fast fashion is gebaseerd op massaproductie, lage prijzen en hoge verkoopcijfers.
Over het algemeen is de kwaliteit van de fast fashion industrie niet erg hoog, de geproduceerde kledingstukken gaan maar een zeer beperkte tijd mee.
Ander nadeel aan fast fashion is dat de meerderheid van de kledingstukken bestaan uit synthetische stoffen teneinde de prijs laag te houden. Bij de eerste paar wasbeurten komen microplastics die dus uiteindelijk in onze rivieren en zeeën terechtkomen. Het wassen van deze synthetische producten heeft geleid tot meer dan 14 miljoen ton microplastics, zwervend op de bodem van de zee.
Wat doet de mode-industrie om de besproken vervuilingen tegen te gaan?
Grote bedrijven die fast fashion verkopen zoals Primark, hebben allemaal in hun jaarverslag een hoofdstuk aan duurzaamheid gewijd. Primark bijvoorbeeld heeft zich zes jaar de tijd gegeven om de duurzaamheid van de door hun verkochte producten te verbeteren.
- Primark wil kleding een langer leven geven waardoor Primark een circulair en duurzamer bedrijf wordt.
- Primark belooft het leven op de planeet te beschermen door de CO2-uitstoot te halveren en afval te elimineren.
- Primark belooft het leven van de werknemers in deze industrie te verbeteren door een verbetering in het levensonderhoud en de veerkracht van de mensen die de kleding voor Primark maken, verder te beschermen en continue te verbeteren.
Bedrijven zoals, Adidas, G-Star Raw, Zeeman, C&A, H&M en Hema zijn hier ook al een aantal jaren mee bezig.
Het is dus nu wel zaak om al deze beloofde voornemens van deze bedrijven te volgen en te controleren, dit wordt een serieuze taak voor de aandeelhouders van de voorgenoemde bedrijven.
Wat kunnen de modeontwerpers aan de duurzaamheid bijdragen?
Voor de modeontwerpers wordt het ontzettend belangrijk dat hun ontwerpen bestaan uit materialen die zo min mogelijk of liefst niet meedoen aan de vervuiling van onze planeet.
Hierbij kun je denken aan het hergebruik van de reeds aanwezige materialen.
Voorbeeld:
- Aangeboden vintage kleding. Het dragen van al reeds gedragen kleding.
- Kledingstukken gemaakt uit gerecycleerde kunststoffen. Voorbeelden zijn de containers die overal staan en waar men de afgedragen kleding in kan achterlaten. Deze kledingstukken worden dan gebruikt door de verschillende bedrijven die in de recycling zijn gespecialiseerd om hiervan weer een grondstof te maken die dient voor nieuwe kleding.
- Kleurstoffen gewonnen uit natuurlijke/plantaardige materie.
Hieronder volgen enkele voorbeelden van mode designers die hiermee serieus bezig zijn:
Iris van Herpen (NL)
De kleding van Van Herpen, waarvan er vele eerder bestemd zijn voor musea dan voor de kledingkast van de gemiddelde persoon, kan abstract aanvoelen. Maar het opnemen van gerecycled oceaanafval op een couture-catwalk lijkt een heroverweging van wat luxe betekent.
Een van Van Herpen couturecollecties, getiteld Roots of Rebirth, is de versmelting van de natuur met technologie en de onthulling dat de twee meer gemeen hebben dan we doorgaans denken.
De ontwerpster heeft van alles gebruikt, van ijzervijlsel tot ‘drakenhuid’, een soort siliconen die door het leger wordt gebruikt als kogelvrije vesten, om haar verbluffende, buitenaardse ontwerpen te creëren.

Iris van Herpen heeft samengewerkt met biologen en programmeurs in plaats van met influencers, en noemt haar couture-atelier een ‘laboratorium’ voor experimenten.
Van Herpen vertelt dat het haar doel is om uiteindelijk haar collecties te maken van 100% gerecyclede materialen.
Het thema van Roots of Rebirth, sluit heel mooi aan bij de duurzaamheidsfocus waar Iris van Herpen in is gedoken. De stof is gemaakt van gerecycled oceaanplastic, deels van een samenwerking met Parley for the Oceans.
Emma Bruschi (F)
Bruschi ziet het verleden als een bron van inspiratie en kennis die ze vandaag op een nieuwe innovatieve manier kan gebruiken.
Emma Bruschi vindt dat de mode-industrie is geobsedeerd door het vinden van nieuwe efficiënte materialen, waarbij de materialen die eeuwenlang hun nut en veelzijdigheid hebben bewezen, worden genegeerd.
In het jaar 2021 won Emma Bruschi de 19M Métiers d’Art de Chanel-prijs op de 35ste editie van het Internationale Fashion Festival in Hyères.
Bruschi's werk wordt geïnspireerd door de natuur, en de levenswijze van haar grootouders in een klein dorp in de Haute-Savoie in Frankrijk heeft daarop een grote invloed gehad.
In de collectie die Bruschi ontworpen heeft, onderzoekt Bruschi creatieve manieren om traditionele materialen zoals wol, linnen en stro te gebruiken.

Emma maakte een riem van linnen en borduurde op deze riem met stro en raffia en gebruikte daarbij een oude handwerktechniek genaamd ‘lunéville’. Verder recycleerde zij linnen beddengoed tot overhemden.
Bruschi werkt samen met lokale ambachtslieden die nog steeds traditionele technieken gebruiken. Daarmee hoopt ze de traditionele ambachten een nieuw leven in te blazen.
Bruschi's droom voor de toekomst is een textielboerderij waar ze planten kan verbouwen die kunnen worden gebruikt zowel als voedselbron en als grondstof voor haar kleding en waar ze lokale ambachtslieden kan inzetten en op die wijze de lokale productie kan stimuleren.
Andrea Grossi (I)
Andrea Grossi komt uit Toscane, de Italiaanse regio die bekend staat om zijn lange traditie in het produceren van lederwaren.
Grossi blijft deze traditie trouw, maar doet het op een duurzame manier.
De meest vervuilende fase van de leerproductie is het looien met chemicaliën zoals chroom. Grossi werkt met onder andere rabarber en olijfbladextracten als alternatief voor het gebruikte chroom. De rabarberplanten worden biologisch geteeld en concurreren niet met gewone voedselgewassen in het teeltgebied. De olijfbladeren zijn een bijproduct van de reeds bestaande landbouw.

Grossi werkt ook met zero-waste leer, gemaakt van leerresten die door middel van koppeling en coating weer klaar worden gemaakt om verder te worden verwerkt. Het heeft dezelfde kwaliteiten als nieuw leer, maar de impact op het milieu is natuurlijk stukken lager.
Helaas is het zero-waste leer duur, omdat de productie arbeidsintensief is en veel handwerk vereist. Zodra dit proces kan worden geautomatiseerd zal het een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van de planeet vervuiling.
Maximilian Rittler (A)
Maximilian Rittler heeft een herencollectie ontworpen van deadstock (left-overs) en gedoneerde materialen.
Duurzaam werken was voor Rittler in eerste instantie een noodoplossing. Hij had niet de financiële middelen om nieuwe stoffen te kopen en moest werken met wat er beschikbaar was.

Hij besloot zijn situatie om te keren en de beperkte toegang tot stoffen als een voordeel te zien met zijn creativiteit en verbeeldingskracht.
De beperkingen hebben Rittler geholpen om belangrijke vaardigheden te verwerven en om duurzaam te werken.
Welke les(sen) kunnen wij, studenten aan de kunstacademie, hiervan leren?
Voor ons, studenten aan de kunstacademie, is er voor eenieder die de ambitie heeft om te gaan ontwerpen met textiel een mooie extra taak weggelegd met betrekking tot het verminderen van de vervuiling van onze planeet en het bewust maken bij het grote publiek van de urgentie hiervan.
Vakmanschap en couture zijn altijd verbonden met innovatie. Het werken met duurzame producten ten einde onze planeet tegen vervuiling en uitputting te beschermen geeft dit een extra dimensie.
Ik dank jullie allemaal voor je aandacht.
Bronnen:
Research
Tekenen
Introduction week
Tijdens mijn bezoek aan het Brabantse museum in Den Bosch heb ik twee schilderijen uitgekozen om na te tekenen.  Ik kreeg hiervoor een uur de tijd.
Painting I chose
Painting I chose
Description
Description
Lady at a table piano/RobiRoe/Pencil
Lady at a table piano/RobiRoe/Pencil
Painting I chose
Painting I chose
Description
Description
Woman with needlework in an interior/RobiRoe/Pencil
Woman with needlework in an interior/RobiRoe/Pencil
Workspace/Pencil/Coloured markers blue & Orange/Pen
Workspace/Pencil/Coloured markers blue & Orange/Pen
Small room with computers/Charcoal/Pen
Small room with computers/Charcoal/Pen
Visuele Reportage/kleurcontrasten
Lesson 1
Tijdens de les heb ik op diverse locaties in de academie objecten nagetekend met nadruk op het kleurgebruik en kleurcontrasten.
Als thema kreeg ik de verbouwing van de academie, die op dat moment in volle gang was.
Portretten tekenen
Lesson 2
Als opwarmer heb ik een tekening gemaakt die verband houdt met de verbouwing op de academie.
Daarna ben ik verder gegaan met het tekenen van portretten.

Bij het maken van portretten lag het accent op het verkennen van de diverse perspectieven, zoals kikkerperspectief, vogelperspectief of de ooghoogte.
Picture of friend
Picture of friend
Drawing of friend/Pencil
Drawing of friend/Pencil
Best work
Ian/Ink
Ian/Ink
Aitana/Ink
Aitana/Ink
Sien-mee/Ink
Sien-mee/Ink
Mila/Ink
Mila/Ink

The lovers
RobiRoe

Acrylic paint

Huiswerk
Lesson 2
De handeling als huiswerk opdracht ben ik gaan uitzoeken.
De keuze viel uiteindelijk op:
Maak een foto van een dierbare – eentje die er leuk uitziet – en zet de foto in een fotolijst.
Ik gebruikte een foto van mijn oom en tante.
De foto die ik voor mijn huiswerk opdracht had geschilderd heb ik
als kerstcadeau aan mijn oom en tante gegeven.
Mijn inspiratie bron voor de achtergrond en stijl van dit schilderijtje was het schilderij "De Sterrennacht", van Vincent van Gogh.
Pearl earring with green rinestones/Acrylic paint
Pearl earring with green rinestones/Acrylic paint
Hand with ring and pearl bracelet/Acrylic paint
Hand with ring and pearl bracelet/Acrylic paint
My aunts face/Acrylic paint
My aunts face/Acrylic paint
My uncle's face/Acrylic paint
My uncle's face/Acrylic paint
My uncle & aunt/Acrylic paint
My uncle & aunt/Acrylic paint
The Starry Night background/Acrylic paint
The Starry Night background/Acrylic paint
Process
Assignment
Assignment
The picture
The picture
Sketch attempt 1
Sketch attempt 1
Sketch attempt 2 (drawing upside down)
Sketch attempt 2 (drawing upside down)
Sketch attempt 3
Sketch attempt 3
Sketch
Sketch
Face aunt
Face aunt
Hair aunt
Hair aunt
Clothing aunt
Clothing aunt
Aunt done
Aunt done
Attempt face uncle 1
Attempt face uncle 1
Attempt face uncle 2
Attempt face uncle 2
Attempt face uncle
Attempt face uncle
White the face
White the face
Attempt face uncle again
Attempt face uncle again
Me painting
Me painting
Painting without jewellry
Painting without jewellry
Painting with jewelry
Painting with jewelry
Zelfportret en expressie
 Lesson 3
In deze les tekende ik zelfportretten.
Ik viste de foto's met gekke gezichten eruit, omdat ik me wilde focussen op de lijnen en schaduwen.
Photo Stan Douglas/Pencil
Photo Stan Douglas/Pencil
Photo Stan Douglas
Photo Stan Douglas
Photo Stan Douglas, part I drew
Photo Stan Douglas, part I drew
Description
Description
Thomas Schütte installation/Pencil
Thomas Schütte installation/Pencil
Thomas Schütte installation
Thomas Schütte installation
Description
Description
Iris van Herpen installation, Is it alive? in Het Textiel museum Tilburg/Pencil
Iris van Herpen installation, Is it alive? in Het Textiel museum Tilburg/Pencil
Iris van Herpen installation, Is it alive? in Het Textiel museum Tilburg/My own dress idea 1/Pencil
Iris van Herpen installation, Is it alive? in Het Textiel museum Tilburg/My own dress idea 1/Pencil
Iris van Herpen installation, Is it alive? in Het Textiel museum Tilburg/My own dress idea 2/Pencil
Iris van Herpen installation, Is it alive? in Het Textiel museum Tilburg/My own dress idea 2/Pencil
Iris van Herpen installation, Is it alive?
Iris van Herpen installation, Is it alive?
Iris van Herpen installation, Is it alive? Part I drew
Iris van Herpen installation, Is it alive? Part I drew
Iris van Herpen installation, Is it alive? Texture
Iris van Herpen installation, Is it alive? Texture
Description
Description
Museum uitje (deel 1) Tekenopdracht
Lesson 4
Voor dit museum bezoek waren de lessen tekenen en techniek bij elkaar gevoegd.
Met betrekking tot tekenen heb ik de volgende opdrachten gemaakt:
1. Kies een kunstwerk dat je aanspreekt en neem de tijd om je erin te verdiepen. Ga er
20 minuten voor zitten, observeer het nauwkeurig en maak aantekeningen over de
compositie, kleuren, texturen en perspectieven. Probeer het werk zelf te tekenen om
een dieper begrip te krijgen.
Voor de eerste opdracht heb ik een stukje van een foto van Stan Douglas nagetekend.
De foto was gemaakt in Londen, tijdens heftige rellen in augustus 2011 naar aanleiding van de 29 jarige Mark Duggan die werd neer geschoten tijdens een politie aanhouding.

De foto sprak mij aan, omdat ik op het eerste gezicht dacht dat het een gewone panorama foto was, maar naarmate ik er langer naar keek, ik steeds meer details ik in de foto begon te zien.
2. Thomas Schütte staat bekend om zijn imposante installaties. Hoe zou je deze
ruimtelijke opstellingen kunnen vertalen naar een tweedimensionale tekening?
Ik vond de installatie van Thomas Schütten die ik koos een uitdaging om te tekenen, omdat de balkjes door elkaar heen gaan.
Ik heb voor deze opdracht een snelle schets gemaakt.

3. Tijdens je bezoek aan het Textielmuseum ontdek je de tentoonstelling "Is it alive?"
Deze expositie presenteert ruimtelijke textiele installaties die dankzij technologie tot
leven komen. Ze zijn geïnspireerd door natuurlijke processen, zoals trillingen,
zinderen, ritselen, knisperen, ademen en zwaaien. Hoe zou je deze natuurlijke
processen visueel kunnen weergeven?
In het textiel museum stond een installatie van mijn favoriete modeontwerpster, Iris van Herpen.
De installatie had een plastic jurk die Iris van Herpen heeft gemaakt en plastic planten die aan het plafond hingen. Bij aanraking begonnen de planten te ritselen.
De planten waren voor mij een inspiratie bron voor een schets van twee jurken.
Extra
Mirror selfie
Mirror selfie
Lazer printed fabrics
Lazer printed fabrics
Fabric one close up
Fabric one close up
Fabric two close up
Fabric two close up
Fabric
Fabric
Iris van Herpen installation dress
Iris van Herpen installation dress
Iris van Herpen sketch book
Iris van Herpen sketch book
Technology made with lego
Technology made with lego
Robot
Robot
Small drawing
Small drawing
Acryl/Gouche/Compositie
Les 5
Deze schilderijen zijn hebben als thema muziek en geluid.
Het eerste schilderij was een protest tegen de geluidsoverlast tijdens de verbouwing van academie.

De andere schilderijen heb ik gemaakt naar aanleiding van de muziek waarnaar ik luisterde op dat moment.
Model + Kleding
Les 7
Een kleine video van een serie aan tekeningen die ik heb gemaakt van het gekleed model.
Extra
Sonja/Pen
Sonja/Pen
Aisha/Pen
Aisha/Pen
Selfportrait 1/Pencil
Selfportrait 1/Pencil
Selfportrait 2/Pencil
Selfportrait 2/Pencil
Selfportrait 3/Pencil
Selfportrait 3/Pencil
Selfportrait 4/Pencil
Selfportrait 4/Pencil
Painting made on Till the Lights Goes Out - Lindsey Stirling/Acryl paint
Painting made on Till the Lights Goes Out - Lindsey Stirling/Acryl paint
Painting made on Venom - Stray Kids/Acrylic paint
Painting made on Venom - Stray Kids/Acrylic paint
Dressed model/Pencil
Dressed model/Pencil
Dressed model/Charcoal
Dressed model/Charcoal
Dressed model/Pen
Dressed model/Pen
Dressed model/Fineliner
Dressed model/Fineliner
Dressed model/Fineliner
Dressed model/Fineliner
Welkom in de middeleeuwse Binnen Dieze!
Animation project
Deze VR animatie is een samenwerking met twee klasgenoten, Sonja & Aisha.
Waarom VR?
VR wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt, bij videogames, animaties en films.
De doelgroep van ons drie waren kinderen tussen de 11 & 14 jaar die geschiedenisles krijgen op de middelbare school. Om de geschiedenis lessen memorabel te maken hebben we een animatie gemaakt die kan worden gebruikt tijdens de geschiedenisles waarbij de kinderen een virtuele belevenis in de middeleeuwse Binnen Dieze kunnen meemaken.

Waar gaat de animatie over?
De Binnen Dieze was vroeger een handelskanaaltje wat gebruikt werd om de goederen die werden verkocht aan de handelaren in de Brabantse hoofdstad 's-Hertogenbosch aan te voeren.
In de VR animatie ben jij het kind van de handelaar die in de animatie voorkomt en zit je in een handelsbootje.
De handelaar vertelt hoe de handel vroeger functioneerde en laat het later in de animatie ook zien.
In de tussentijd kun je om je heen kijken en zie je mensen, dieren en planten langs de oevers en muren van het kanaal waar je doorheen vaart.

Oops!

De eerste week
Research
De animatie van afgelopen periode ging over een plek die willekeurig werd gekozen door pijltjes op een kaart te gooien.
De eerste pijl die ik gooide ging over de kaart heen, de tweede keer kwam het pijltje op de kaart, de plek: het Tradepark de Herven.
De pijl die mijn klasgenoot Sonja gooide kwam uit op de Trierbrug.

Beide locaties zijn Soja, Aisha en ikzelf gaan bekijken. Alle drie hebben we een logboek bijgehouden, gevuld met zoveel mogelijk informatie die we konden vinden, op de bezochte locaties, het internet en enkele bewoners van ''s-Hertogenbosch.
First week logbook
Front
Front
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30/31
30/31
32
32
33
33
34
34
35
35
36
36
37
37
38
38
39
39
40
40
Back
Back
Hoe zijn we op de Binnen Dieze gekomen?
Second week
De eerste week zijn Sonja, Aisha en ik op pad gegaan om de twee gekozen locaties te bezoeken. We hebben op de academie verder onderzoek gedaan.
Het Tradepark de Herven
In de Herven stond er vroeger een ziekenhuis genaamd het Carolusziekenhuis.
Het Carolusziekenhuis was van 1876 tot 2010 een algemeen ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. De eerste locatie waar het ziekenhuis werd gebouwd was de Jan Heinsstraat (1876-1976). Daarna, kwam er een nieuwbouw in de Hervensebaan (1976-2010). Beide ziekenhuizen zijn inmiddels gesloopt.

De Trierbrug
De Trierbrug is een betonnen autobrug die in 1972 is gebouwd. De Trierbrug is vernoemd naar de Duitse partnerstad Trier.
Beide locaties hebben een potentie voor een goede animatie. Uiteindelijk beslisten we samen verder te gaan met de Trierbrug.
De Trierbrug is gevestigd boven het Bossche kanaal, de Dieze.
De Dieze komt uit op de binnenstad van s'Hertogenbosch en verdeeld zich uiteindelijk in verschillende kleine kanaaltjes, genaamd de Binnendieze.
Over de Binnendieze bestaan veel verhalen en het maakt deel uit van de geschiedenis van s,Hertogenbosch. Daar wij alle drie het geschiedenis gedeelte interessant vonden, zijn we daarmee verder gegaan.

Het plan
Om de Binnendieze beter te onderzoeken en wat referentie materiaal te verzamelen wilden wij, Sonja, Aisha en ikzelf, de toeristische boottocht maken.
Helaas was de vaarroute door de Binnendieze net een week gesloten in verband met de winterstop.
We hebben alles geprobeerd om toch een vaarroute te regelen. Helaas is dat niet gelukt, alleen gemeente vaartuigen mogen door de Binnendieze varen. Ikzelf heb al tweemaal met mijn familie deze vaarroute mogen meemaken dus dat hielp ook.

Storyboard
The idea
Omdat wij beperkt waren met zelf gemaakt beeldmateriaal zijn we op zoek gegaan naar de verschillende video's van de Binnen Dieze en heeft Sonja uit de video een zo accuraat mogelijke vaarroute gedistileerd.
Met de video die Sonja gemaakt heeft hebben Aisha en ik een storyboard gemaakt waarop de animatie duidelijk wordt uitgelegd.
Na het storyboard zijn we begonnen met het maken van een planning waarbij iedereen een taak verdeling kreeg.
De animatie set-up is voornamelijk gemaakt door Aisha, Sonja ging voor props en gebouwen, en ikzelf kreeg de character designs.
Storyboard 1
Storyboard 1
Storyboard 2
Storyboard 2
Map
Map
Perspective 1
Perspective 1
Perspective 2
Perspective 2
Perspective 3
Perspective 3
Perspective 4
Perspective 4
Perspective 5
Perspective 5
Perspective 6
Perspective 6
Perspective 6 see through
Perspective 6 see through
Block-out
Binnen Dieze
In het 3D programma Blender heb ik de block-out, zie hiernaast, opgezet voor de animatie.
Dit was de eerste keer dat ik Blender gebruikte.
Voor de Blender animatie heb ik de volgende YouTube tutorial gevolgd:

Block-out walk trough
Inspiration

Video made by Sonja

Handelaar
Character design
De middeleeuwse kleding van de handelaar is gebaseerd op de video game: The Witcher.
De kleuren van de kleding tonen dat deze handelaar welvarend is.
In de middeleeuwen konden de mensen alleen kleding kleuren wanneer ze genoeg geld hadden.

Process
Sketch on paper
Sketch on paper
Sketch
Sketch
Noses pitch
Noses pitch
Outfit pitch
Outfit pitch
Colour pitch skin + outfit
Colour pitch skin + outfit
Final colour pitch orange
Final colour pitch orange
Final colour pitch Yellow
Final colour pitch Yellow
Final sketch
Final sketch
Line art
Line art
Base colour
Base colour
Shadows + Highlights without glasses
Shadows + Highlights without glasses
Finished
Finished
Extra handelaar
Character design
De middeleeuwse kleding van de handelaar is gebaseerd op de video game: The Witcher.
De handelaar hiernaast is een interactie punt in de animatie.
Process
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Flat colours
Flat colours
Done
Done
Inspiratie bord
Spreadsheet
Merchant
Merchant
Extra merchant
Extra merchant
Boot
Props
Een belangrijk deel van de animatie betreft de boot waar jij als kijker in zit.
Voorafgaand aan de tekening van de boot heb ik onderzoek gedaan naar hoe de handelsbootjes er vroeger uitzagen en wat de afmetingen, lengte, breedte en de hoogte, van zo'n bootje waren. De Binnen Dieze zijn namelijk erg smalle kanalen waar het huidige moderne rondvaartbootje in sommige stukken net doorheen past.
Op het internet heb ik een aantal goede voorbeelden gevonden van middeleeuwse handelsbootjes.
Met 3D Blender heb ik een handelsbootje zo accuraat mogelijk nagetekend.
Front
Front
Top
Top
Right
Right
Back
Back
Left
Left
Bottom
Bottom
Inspiration & Wireframe
Front
Front
Top
Top
Right
Right
Back
Back
Left
Left
Bottom
Bottom
Achtergrond personages
Charcter design
Voor de animatie heb ik de volgende personages getekend:
1. Boerenjongen
2. Boeren meisje
3. Boer
4. Boerin
5. Nobel vrouw
6. Nobel
7. Nobel meisje
8. Nobel jongen

Ieder personage heeft drie spreadsheets, links, rechts en vooraanzicht.
Bepaalde personages zijn niet in de animatie, omdat het anders te druk werd.
Boerenjongen
Farmer boy 1
Farmer boy 1
Farmer boy 2
Farmer boy 2
Farmer boy 3
Farmer boy 3
Spreadsheet
Farmer boy left
Farmer boy left
Farmer boy front
Farmer boy front
Farmer boy right
Farmer boy right
Process
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Farmer boy 1 flat colours
Farmer boy 1 flat colours
Farmer boy 2 flat colours
Farmer boy 2 flat colours
Farmer boy 3 flat colours
Farmer boy 3 flat colours
Farmer boy 1 shadows & highlights
Farmer boy 1 shadows & highlights
Farmer boy 2 shadows & highlights
Farmer boy 2 shadows & highlights
Farmer boy 3 shadows & highlights
Farmer boy 3 shadows & highlights
Boeren meisje
Farmer girl 1
Farmer girl 1
Farmer girl 2
Farmer girl 2
Farmer girl 3
Farmer girl 3
Spreadsheet
Farmer girl left
Farmer girl left
Farmer girl front
Farmer girl front
Farmer girl right
Farmer girl right
Process
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Girl 1 flat colour
Girl 1 flat colour
Girl 2 flat colour
Girl 2 flat colour
Girl 3 flat colour
Girl 3 flat colour
Girl 1 shadows & highlights
Girl 1 shadows & highlights
Girl 2 shadows & highlights
Girl 2 shadows & highlights
Girl 3 shadows & highlights
Girl 3 shadows & highlights
Boer
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Farmer man front
Farmer man front
Farmer man left
Farmer man left
Farmer man right
Farmer man right
Boerin
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Farmer woman front
Farmer woman front
Farmer woman left
Farmer woman left
Farmer woman right
Farmer woman right
Nobel vrouw
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Noble woman left
Noble woman left
Noble woman front
Noble woman front
Noble woman right
Noble woman right
Nobel
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Noble man left
Noble man left
Noble man front
Noble man front
Noble man right
Noble man right
Nobel meisje
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Noble girl left
Noble girl left
Noble girl front
Noble girl front
Noble girl right
Noble girl right
Nobel jongen
Sketch
Sketch
Line art
Line art
Noble boy left
Noble boy left
Noble boy front
Noble boy front
Noble boy right
Noble boy right
Sketches
Noble woman & man
Noble woman & man
Noble children girl & boy
Noble children girl & boy
Farmer woman & man
Farmer woman & man
Farmer children girl & boy
Farmer children girl & boy
Inspiration board
Redactionele illustraties
Project
Voor de les project, heb ik in vier weken vier verschillende redactionele illustraties gemaakt.
Redactionele illustratie 1
Article
Voor de opdracht, heb ik een artikel uitgekozen die mij interessant leek, en heb ik de redactionele illustratie die origineel bij het artikel hoort, verplaatst naar mijn eigen redactionele illustratie.
De betekenis van de illustratie blijft hetzelfde, maar de bedoeling is het artikel met deze illustratie meer impact te geven.
Article
Article
Illustration
Illustration
Assignment
Actual article
Actual article
Assignment
Assignment
Sketch fase
Sketches
Sketches
Final sketch
Final sketch
Redactionele illustratie 2
Polarisation
Voor deze opdracht moest ik een willekeurig voorwerp meenemen. Ik heb mijn Japanse dolk meegenomen.
Voordat ik begon met de opdracht ben ik eerst een aantal artikelen gaan lezen over polarisatie.

De affiche hiernaast is de derde poging om een protest illustratie te maken tegen polarisatie.
De eerste versie had een ontwerp dat naar polarisatie refereerde, maar niet demonstreerde.
De tweede versie was te simpel, maar uiteindelijk een opstapje voor de derde versie.

Voor de illustratie van de affiche hiernaast heb ik punk posters als inspiratie gebruikt.
Punks maakten een statement tegen het heersende politieke gezag en werkte met creatieve manieren om dat te uitten.

De affiche heb ik gerisoprint om wat meer de punk ethiek naar voren te halen.

Het contrast tussen zwart en rood heb ik gekozen om de boodschap nog duidelijker te maken.
Red
Red
Black
Black
Digital version
Digital version
Sketch fase
Older versions
Version 1
Version 1
Version 2
Version 2
Redactionele illustratie 3
Cover & Article
De derde redactionele illustratie, was het maken van een cover en een illustratie voor het bijbehorende artikel.
Het artikel ging over hoe computers steeds slimmer worden, waardoor de mens steeds meer achteruit gaat.
Toch blijken de computers veel fouten te maken als het gaat om het vertalen en spreken van een andere taal.

Article
Article
Illustration
Illustration
Sketch fase
Concept 1
Concept 1
Concept 2
Concept 2
Sketch 1
Sketch 1
Sketch 2
Sketch 2
Sketch 3
Sketch 3
Old version cover
Old version cover
Redactionele illustratie 4
Cover animation & Article
Deze teksten gingen over hoe mensen met achtergronden zoals armoede en immigratie het moeilijker hebben dan mensen met een welvarende en binnenlandse achtergrond.
De metafoor was dat dubbeltjes kwartjes wilden worden, daarom heb ik het hoofd van de personages op de posterin de vorm van een ouderwets dubbeltje getekend.
De dubbeltjes willen naar het land van de kwartjes, maar die hebben daar wat problemen mee, daarom zou het fijn voor de dubbeltjes zijn om hulp te krijgen tijdens het beklimmen van de ladder naar het land van de kwartjes.
Op de cover zie je een dubbeltje die op de ladder probeert omhoog te klimmen, in de GIF daarnaast zie je een uitgebreidere versie waar het dubbeltje omhoog probeert te klimmen, maar naar beneden valt, zonder hulp lukt het dus niet.
In de redactionele illustratie voor het artikel heb ik een uitgestoken hand getekend, dat is het kwartje die het dubbeltje omhoog probeert te helpen, dus de helpende hand.

Text
Text
Illustration
Illustration
Sketch fase
Sketch 1
Sketch 1
Sketch 2
Sketch 2
Sketch 3
Sketch 3
Process article
Better sketch
Better sketch
Line art
Line art
Flat colours
Flat colours
Done
Done
Techniek
3D & Interactive animations
Voor afgelopen periode heb ik veel geëxperimenteerd met interactieve en 3D animaties.
Lucy Ferr
GIF animation
Het personage hiernaast heb ik vorig schooljaar getekend. Het leek me een leuk idee om haar voor deze opdracht te animeren.
Ik heb een simpele GIF animatie gemaakt die je via een QR code kunt activeren met een app.
Wanneer de QR code is gescand kan je via de camera op de app de GIF animatie zien vanaf het moment dat je je op de afbeelding focust.

Screen recording

Picture/Art I made a while ago
Picture/Art I made a while ago
Animation
Animation
Domino
3D animation
Deze opdracht was een kleine 3D animatie waarvoor ik Blender heb gebruikt.
Wat ik nog moet ontcijferen is waarom er sommige stukken in de animatie missen.
Museum uitje (deel 2)
Animation
 Voor het animatie gedeelte van het museum uitje heb ik op drie verschillende locaties geluidsfragmenten opgenomen.
Één van de geluidsfragmenten heb ik als oefening geanimeerd.
De animatie moest iets anders zijn dan de originele bron van het geluid.
Elke dag kom ik langs een raam met een kat aan de andere kant die ik schattig vind. Deze kat is mijn inspiratie bron geweest voor de kleine animatie.

Cat typewriter

Original sound

The inspiration
Cat
Cat
Cat with hand
Cat with hand
Paws
Paws
Extra sounds
Bewegend beeld
Lip-Sync
Het personage in de animatie hiernaast heb ik een paar jaar geleden getekend.
De naam van dit personage is Eclipse en de creatie van Eclipse komt van een vriendin.

Ik wilde al heel lang deze audio gebruiken voor een animatie.
Deze opdracht heeft mij de kans gegeven om dat te doen.
Coaching
My favorite artist
Voor de les Coaching heb ik een presentatie gemaakt over een maker die mij veel inspireert.
De maker die ik gekozen heb heet Moonlight Jewel. Als extra heb ik het initiatief genomen om een klein interview af te nemen met Moonlight Jewel zelf.
Ze was erg lief en behulpzaam!
Als bedankje heb ik een ketting gemaakt die ik naar haar heb toegestuurd.

The presentation
Front
Front
Meet the artist
Meet the artist
Why do I like this artist?
Why do I like this artist?
My personal favorite work of Moonlight Jewel
My personal favorite work of Moonlight Jewel
Moonlight Jewel's favorite work
Moonlight Jewel's favorite work
The necklace
Necklace with box
Necklace with box
Necklace front
Necklace front
Necklace right
Necklace right
Necklace back
Necklace back
Necklace left
Necklace left
Ondernemingsvaardigheden
The near future
Voor ondernemingsvaardigheden heb ik veel nagedacht over mijn toekomst.
Aan het einde van deze periode heb ik een presentatie gehouden over hoe ik de vaardigheden die ik op de kunstacademie leer, later kan gebruiken wanneer ik mijn eigen bedrijf wil starten.

Na het houden van de presentatie heb ik de volgende feedback gekregen:
- Geef de reden waarom ik wil beginnen met dit bedrijf.
- Begin op (kunst) marktjes te staan zoals in Eindhoven, Elfia of ComicCon.
- Kijk of iemand mij kan helpen met een kleine opstap voor het opstarten van mijn eigen bedrijf.

Ik vond het een leerzame en aangename les.
Niet alleen heb ik mezelf kunnen voorstellen aan mensen in het werkveld, maar ben ik ook meer te weten gekomen over mijn medestudenten.
Zelfreflectie
Periode 6
Tijdmanagement is niet mijn sterkste punt.
Ik heb bepaalde opdrachten op het laatste moment gemaakt omdat ik ze over het hoofd had gezien.

Bij het betoog ben ik juist te vroeg begonnen. Ik had een betoog bijna af voordat ik de specifieke informatie binnenkreeg met de bijbehorende theorielessen, met betrekking tot de structuur van het betoog. Als gevolg hiervan kwam ik op het einde van de periode hierdoor in tijdnood.
Voor de les Project heb ik niet alleen een animatie moeten maken maar ook vier redactionele illustraties. Omdat ik elke week één nieuwe illustratie moest inleveren heb ik de animatie tot het laatste moment links laten liggen, dat veroorzaakte veel stress.
Om dit soort problemen te voorkomen heb ik besloten om mij te gaan bekwamen in een beter tijdmanagement.
|Tijdmanagement vereist een grotere zelfdiscipline met betrekking tot de tijdindeling van de verschillende taken.
Afgelopen periode heb ik mij de basistechnieken van Blender aangeleerd.
Ik wil het programma Blender gebruiken en toepassen bij het ontwerpen.
Ik heb kunnen oefenen met dit programma bij het ontwerpen van een block-out, van de Binnen Dieze animatie. Ook heb ik met dit programma een boot ontworpen voor de voorgenoemde animatie.
In de ontwerpen van de block-out en de boot zaten een aantal fouten.
De fouten waren:
- Een verkeerd ankerpunt.
- Een aantal Faces die binnenstebuiten stonden.
Van deze fouten heb ik geleerd dat ik de Faces in dit programma op een andere manier moet spiegelen.
Aangezien dit programma een aantal voordelen biedt in mijn ontwerpen, ben ik van plan om dit programma verder uit te diepen.
In de voorgaande periode heb ik veel inspiratie opgedaan met de werken van Iris van Herpen en Moonlight Jewel.
Naar aanleiding daarvan heb ik inmiddels een paar schetsen van ontwerpen klaarliggen die ik 3D wil gaan tekenen met het programma Blender.
Voor de anatomie studie heb ik een schilderij gemaakt van mijn oom en tante.
Ik heb de achtergrond van het schilderij gebaseerd op mijn inspiratie gekregen door “De Sterrennacht” van Vincent Van Gogh.

Ik vind verven erg rustgevend. Ik wil hiermee doorgaan tijdens het komend semester.

Voor de aankomende periode heb ik mij het volgende voorgenomen voor tekenen:
1. Inbrengen van emotie en dynamiek in de door mij getekende menselijke gezichten.
2. Meer dynamiek en persoonlijkheid in de door mij getekende lichamen.
3. Foto’s van verschillende poses gebruiken als referentie.

Mijn doelen voor de aankomende periode:
1. Toepassing tijdmanagement.
2. Verdere beheersing 3D Blender.
3. Blender toepassen op nieuw ontwerp.
Back to Top